Hvordan kan jeg utforske min kjønnsidentitet?

Det finnes ingen fasit for hvordan du kan finne svarene på sine spørsmål om kjønnsidentitet. Det at du stiller spørsmål ved ditt kjønn, kan bety at du har kjønnsinkongruens, men ikke nødvendigvis. Alle har sin egen historie og opplevelse. Det er bare du som kan finne ut til syvende og sist hva som er riktig for deg.

Utforskning av kjønnsidentitet er en personlig reise som kan være både spennende og utfordrende. Det er ingen riktig eller gal måte å utforske den på. Det viktigste er å være ærlig med deg selv og lytte til dine egne følelser og opplevelser. Hvis du er i en prosess der du utforsker kjønnsidentiteten din, eller du har opplevelser, stadier eller følelser underveis som du ikke helt forstår, kan du vurdere noen av punktene under for å nøste videre i din kjønnsidentitet:

Utvid din kunnskap

Lær om ulike sider ved kjønn, om biologiske kjønn, kjønnsroller, ulike måter å uttrykke kjønn og kjønnsidentitet. Lær om ulike kjønnsidentiteter, kjønnsuttrykk og begreper knyttet til kjønn. Dette kan hjelpe deg med å forstå mangfoldet og kompleksiteten i kjønn og kjønnsidentiteter. Da kan det ogå bli lettere å finne et uttrykk og en identitet som føles autentisk for deg.

Kort sagt, kan vi skille mellom kjønnsroller, kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet. Man kan være feminin gutt eller maskulin jente, «guttejente», kjønnskreativ, feminin transmann eller maskulin ikke-binær, osv. Om vi har et maskulint, feminint eller kjønnsnøytralt utseende, uttrykk eller interesser, eller mistrives i den sosiale normen for det kjønnet vi er tildelt, er ikke avgjørende for om vi er trans eller ikke. Hva slags klær du liker å gå med, hva du liker å gjøre eller leke med, eller hvem du liker være med eller hvem blir tiltrukket av, sier ikke noe om din kjønnsidentitet. Hva slags seksualitet man har eller hva man tenner på sier ikke noe om man er trans eller ikke. Alle disse tingene kan være uttrykk for en normbrytende kjønnsuttrykk eller kjønnsroller - eller en normbrytende kjønnsidentitet. Ingen av de er heller nødvendige for at du skal ha kjønnsinkongruens. Men det kan være nyttig å ha gode ord og begreper som kan hjelpe deg å sette ord på hva du opplever.

Les mer om dette på våre sider, eller for eksempel på Kjønnsportalen til Skeiv kunnskap.

Prøv nye ting

Utforsk kjønnsuttrykk gjennom enkle og midlertidige ting som klær, hårstiler, sminke, neglelakk eller andre uttrykksformer som interesserer deg. Du kan prøve å kle deg annerledes når du er alene eller sammen med en god venn, kalle deg selv ved et annet navn bare i hodet ditt eller med noen få nære, eller øve deg på å bruke stemmen din annerledes. Du kan begynne å legge merke til ganger du føler kjønnsdysfori eller kjønnseufori.

Selvrefleksjon

Skriv eller tegn om hvordan du føler deg med jevne mellomrom. Du kan skrive fritt rundt det som faller deg inn, knytt til kjønn, eller du kan velge ut et sett med spørsmål, og svare på de når du har det bra, og når du har det dårlig - hva påvirker deg i ulike situasjoner? Hvilken rolle spiller kjønn?

Misliker du hvordan kjønnet ditt oppfattes i samfunnet? Skulle du ønske du hadde større spillerom til å være den du er uten å bli stemplet på grunn av fødselskjønnet ditt? Er det på grunn av trange kjønnsnormer eller at du opplever du å ikke høre til fødselskjønnet, eller å høre til et annet kjønn?

Legg merke til om du opplever kjønnsdysfori eller kjønnseufori. Når føles deler av kroppen din, ordene eller måtene folk behandler deg på, bra eller dårlig?

Tenk over hvordan du opplever å bli tiltalt på måter som uttrykker kjønn (han/hun; søster/bror), hvordan det kan føles å ha på seg forskjellige klær, bruke et annet navn eller pronomen, eller få endringer i kroppen din. Hvilke følelser, frykt eller håp dukker opp når du forestiller deg disse tingene? Når du ser for deg framtiden, for eksempel familiesituasjoner, studier, dating, arbeidsliv; kanskje til og med pensjonstilværelse og alderdom - hvordan vil det føles hvis du har gjort disse endringene?

Utforske bøker, blader, online ressurser og fellesskap

Les bøker, blader, artikler og finn positive forbilder på sosiale medier som viser fram gode sider av livet, og som har ulike kjønnsuttrykk og interesser, som tradisjonelt sees som feminine og maskuline blant heterofile, bifile, homofile ciskvinner, transkvinner, cismenn og transmenn. Hva resonnerer med deg og gjør deg engasjert, glad og interessert? Har du motstand eller fordommer mot noen som er normbrytende? Hva er fordommene, og hvordan påvirker eller relaterer de til deg og din identitet eller uttrykk? Bruk ulike forbilder til å ekseprimentere med egne uttrykk eller utfordre egne fordommer.

Det finnes mange nettsamfunn og ressurser hvor du kan lese om andres erfaringer og få støtte fra mennesker som har gått gjennom lignende utfordringer. Vær imidlertid forsiktig og kritisk når du bruker online ressurser. Det kan være mye feilinformasjon der ute, og du vil alltid få noen få personers meninger eller erfaringer, som ikke trenger å være de samme som dine. Det kan også være en tendens til at medier og sosiale medier fokuserer mye på det som er mest vanskelig, og du kan risikere å finne nye ting å bekymre deg for. Pass derfor på at du balanserer ressursene du finner.

Du kan kontakte skeive organisasjoner, delta på et skeivt arrangement der du bor.

Når du leser bøker, artikler, lytter til podcaster eller innlegg på sosiale medier av og om personer som har utforsket kjønnet sitt, kan du vurdere om og hvordan deres historier oppleves som relevante for deg. Deres konklusjoner trenger ikke å være de samme som dine. For noen kan det at de trives best i et maskulint kjønnsuttrykk, ha vært viktig for at de fortsto sin identitet som gutt. For andre kan det samme være utrykk for at de er en jente som ikke vil defineres i kjønn og trives i et maskulint uttrykk.

Del med andre

Å diskutere dine tanker og følelser med venner, familiemedlemmer eller profesjonelle kan gi deg verdifulle perspektiver og støtte. Snakk med noen du stoler på, og test ut noen av tingene du ønsker å endre sammen med en venn eller familiemedlem

Det kan være fint å delta i miljøer med andre som går gjennom liknende ting som deg selv. Man kan finne miljøer eller grupper for transpersoner på studiested, helsestasjon, eller i lokallag av skeive foreninger.

Snakk med en rådgiver eller terapeut som er kjent med kjønnstematikk.

Oppsøk profesjonell hjelp

Dersom du har utfordringer i hverdagslivet knyttet til psykiske symptomer, dersom du har har opplevd alvorlige traumer som seksuelle overgrep, vold eller alvorlig mobbing, kan det å sortere tanker om kjønnsidentitet være vanskeligere, men det gjør det ikke noe mer eller mindre sannsynlig at du er trans. Det anbefales å snakke med en ekspert om dette samtidig som man utforsker sin kjønnsidentitet. Dette vil bidra til at du får hjelp med å løse flere sider av livet. Det finnes alltid noen som har kunnskap om det som er vanskelig for deg, ikke gi opp å finne den riktige hjelpen.

Ta kontakt med oss på ichatten, eller søk videre i organisasjonene det linkes til på ung.no.

Bruk også tid på andre ting

Ikke la en prosess med å utforske kjønnsidentitet eller eventuelt med å transisjonere ta opp all tid og kapasitet. Om du ikke allerede har en hobby, så bruk litt tid på å finne ut hva annet som interesserer deg, gjør deg glad og er innen rekkevidde akkurat. Invester tid i venner, hobbyer. Det kan også gjøre prosessen lettere.

Aksepter deg selv

Husk at det er helt normalt å ha spørsmål rundt kjønnsidentitet, og det er viktig å akseptere og elske deg selv uansett hva du kommer frem til.

Videre ressurser

Podcast: Trans Norge

Episode: “Er jeg trans?”

Hvor: Acast, Spotify

Videoessay om hvordan du kan bruke en dagbok i utforskingsprosessen din. How to know if you are transgender: A different approach (Arthur Rockwell)

Hva om jeg fremdeles er usikker kjønnsidentiteten min?

Det kan være vanskelig å utfordre kjønnsnormer. Gå i ditt eget tempo, legg merke til hvordan hver endring føles. Det er også helt greit å gå tilbake på en endring du har gjort, enten fordi du ikke er klar, finner ut at det ikke var helt rett, eller fordi identiteten din endres.

Se hele tegneserien her. (C) Justin Hubble

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

Forrige
Forrige

Å utforske kjønn med en pasient / klient

Neste
Neste

Hvordan kan jeg fortelle andre om min kjønnsidentitet?